четвер, 6 квітня 2017 р.

7 квітня. Цей день в історії

7 квітня 1795 року Статтею 5 закону від 18 Жерміналя року III французької революційної влади введено в дію метричну систему мір і запроваджено 5 одиниць на основі метра, як одиниці довжини, і кілограма, як одиниці маси.
Витоки метричної системи одиниць беруть початок у XVI столітті, коли фламандець Сімон Стевін опублікував працю «Десята», після якої в Європі почали широко використовуватись десяткові дроби. У XVII столітті англійський філософ Джон Вілкінс запропонував десяткову систему вимірювань на основі довжини і частоти маятника та кубічні стандарти об'єму. У 1670 році французький астроном Габріель Мутон запропонував десяткову систему вимірювання довжини на основі розмірів Землі.

До середини XVIII століття, стандартизація мір і ваг між народами, які торгували і обмінювалися науковими ідеями один з одним, стала актуальним питанням. Іспанія, наприклад, взяла за основу одиниці виміру Франції, а Російська імперія - Англії. У 1783 році британський винахідник Джеймс Ватт, якому було важко обмінюватись науковими даними з німецькими колегами, закликав до створення міжнародної системи одиниць на основі ідеї Вілкінса, пов'язавши довжину і масу через густину води.
Така спроба була здійснена у Франції в кінці XVIII століття - у 1789 році король Людовик XVI схвалив створення спеціальної комісії з цього питання у складі авторитетних вчених того часу, таких як Лавуазьє, Лаплас, Лежандр. На початку 1790-х комісія звернулась до представників США та Англії, щоб об'єднати зусилля, однак в силу різних причин це співробітництво не стало реальністю.
30 березня 1791 року Установчі збори затвердили стандарт довжини - один метр визначався як одна сорокамільйонна довжини паризького меридіану. 5 жовтня 1793 року Франція введа десяткову систему вимірювання часу - доба була поділена на 10 годин, що складались зі 100 хвилин по 100 секунд кожна; "революційний" тиждень складався з 10 днів. Однак із-за того, що рік складався з 365 днів, довести реформу календаря до логічного завершення не вдалось, а сам календар не набув популярності, особливо із-за 10 днів у тижні; у метричні системі мір, запроваджених Установчими зборами Франції 7 квітня 1795 року десятична міра часу вже не була обов'язковою, а в 1806 році Наполеон офіційно відмінив дію "революційного" календаря.
Французька метрична система мір запроваджувала 5 одиниць - метр для вимірювання довжини, гектар (100 квадратних метра) для вимірювання площі, стер (кубічний метр) - для вимірювання об'єму твердих тіл, літр (0,001 м3) - для вимірювання об'єму рідин і грам для вимірювання маси тіл. Також були запроваджені десяткові частки мір - одиниці с префіксами "кіло", "гекта", "дека", "деци", "санти" та "мілі". Остаточний стандарт метра та кілограма був уточнений в 1799 році і використовувався протягом наступних 90 років. Для кутових вимірів пропонувалось ділити прямий кут на 100 одиниць, що складались зі 100 сантиградусів, названих, як і міру температури, градусом Цельсія; у 1948 році Генеральна конференція мір і ваг, одна з трьох організацій, заснованих з метою підтримки міжнародної системи фізичних одиниць, відмінила використання градуса Цельсія як міри кутових величин.
12 лютого 1812 року декретом Наполеона нова система мір була запроваджена в усіх державних установах та стала обов'язковою в торгівлі, виробництві та в усіх закладах освіти. Завдяки наполеонівським завоюванням у Європі вона була прийнята в більшості європейських країн, включаючи Нідерланди, Німеччину, Італію; з 1858 року - в Іспанії та Латинській Америці. У Великій Британії були здійсненні десятки спроб введення метричної системи мір, однак всі вони зазнали невдачі. Остання масштабна урядова програма з цього питання була розпочата в 1965 році, однак станом на 2012 рік не всі її положення реалізовані. Уряд США законодавчо запровадив метричну ситему мір в 1866 році - як рекомендаційний, а в 1896 році - як обов'язковий захід. Проте він не знайшов законодачої підтримки в усіх штатах країни.
Протягом XIX і XX століть багаторазово переглядались еталони метричних величин, та були запроваджені метричні стандарти електричних одиниць, температури, кількості речовини, освітленості. Станом на 2007 рік метрична система мір і ваг прийнята в якості офіційної усіма країнами світу, за винятком Бірми, Ліберії та США.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.